Fibo dödar bakterier

Nu har Fibos alla väggskivor dokumenterad antibakteriell effekt


– Det här är en nyhet som vi är glada över att lansera, då rengöring av olika slags ytor har fått större uppmärksamhet de senaste par åren. Med väggskivornas dokumenterade antibakteriella yta blir det nästan omöjligt (99,99 %) för bakterier att överleva säger Fibos produktutvecklingschef Elise Almås.

Lika bra effekt oavsett dekor
Den antibakteriella ytan har testats grundligt i ett oberoende laboratorium enligt den internationella standarden ISO 22196:2011. Testet utförs genom att bakterier appliceras på en behandlad och en obehandlad yta, varefter man omedelbart avlägsnar dem och räknar antalet livskraftiga bakterier per kvadratcentimeter. Därefter gör man om samma test, men nu väntar man ett dygn innan antalet överlevande bakterier räknas.

Effekten på de båda testade bakterierna – Staphylococcus aureus och Escherichia coli, mer kända som stafylokocker och E. coli – är betydligt bättre än vad som krävs för en antibakteriell effekt.

– Vi har testat alla våra ytstrukturer, och för samtliga kombinationer är den antibakteriella effekten otvetydig. Detta innebär att Fibo väggsystem nu är ett ännu bättre val för alla som värdesätter vattenbeständiga ytor som är enkla att rengöra säger Almås.

Uppfyller proffsmarknaden hygienkrav
Den antibakteriella effekten är ett extra plus utöver certifieringen som ECO Product, som även den ställer höga hygienkrav.

Till skillnad från kakel har Fibo väggsystem släta ytor som gör väggskivan enklare att rengöra och motverkar smuts- och mögelbildning. Med en fullständigt vattentät fuktspärr på väggskivans framsida behöver man inte heller oroa sig för dolda vattenskador bakom väggskivan.

– Allt fler inom hälsosektorn väljer Fibo väggsystem till både badrum, kök och andra gemensamhetsutrymmen tack vare de prisvärda och slitstarka ytorna som uppfyller stränga hygienkrav. Vi tror också att de antibakteriella egenskaperna får ett positivt mottagande både av skolor, förskolor, restauranger och privatkunder som värdesätter rena ytor och en sund inomhusmiljö extra mycket säger Mikael Nordh, Country Manager för Fibo i Sverige.