Teknisk dokumentation

Fibo är en ledande leverantör inom väggsystem för bad, kök och andra rum där väggarna måste tåla slitage. De 100 procent vattentäta väggskivorna produceras av PEFC-certifierad trä vid vår energieffektiva anläggning i Lyngdal. De kommer med egna EPD’er som dokumenterar miljöavtrycket och används allt oftare i privata och offentliga byggen över hela världen. För nedladdningsbar information om våra produkter se info under.

Produktens CE märkning är baserad på ETA 017/0124, dër ETAG 022 testet ingår i den Europeiska Tekniska bedömningen.

European Technical Assessment
Prestandadeklaration Fibo Väggskivor
Prestandadeklaration Fibo Kitchen Board

PEFC Certifikat
FSC Certifikat

Fibo väggskiva är testat enligt Europa Kommissionens egna stränga krav på vattentäta system. En testmetod som heter ETAG 022 inkluderar både vattensprut på hörnprofil, sockelprofil och övergång till golv. Skarvar, rörgenomföringar, skruvhål, avloppsrör, kopparrör och övergång till fönsterkarm. Läs mer om skivans egenskaper i SINTEF Teknisk Godkännande 2289 och RISE Rapporten.

ISO 9001:2015 Fibo AS
ISO 14001:2015 Fibo AS

Certificate of conformity of the factory production 1071-CPR-7015

Fibo har utfärdat certifikat för alla produkter som finns kvar i byggnaden. Detta är för att kontrollera och bevisa att det inte finns några hälso- och miljöfaror i den utsträckning de är skadliga. För väggpanelerna visar denna utsläppscertifiering formaldehydklass E1 genom SINTEF tekniska godkännande 2289 och för tätningsmedlet via EMICODE EC1 Plus-certifikat. Fibo-produkter kan också ingå i Svanenmärkta byggnader, för dokumentation om detta, se Nordisk Miljömärkningsportal. Alla kemiska produkter har också säkerhetsdatablad i enlighet med CLP och REACH-förordningen.

Fibo Seal – säkerhetsdatablad
Fibo Clean – säkerhetsdatablad
Fibo Wipes – säkerhetsdatablad
Fibo Adhesive – säkerhetsdatablad
Fibo Pipe Collar – säkerhetsdatablad
Fibo Vulcanization tape – säkerhetsdatablad
Fibo Seal – säkerhetsdatablad (2022)

Fibo Seal Emmisionsrapport

För brandmotstånd och ljudvärden, överväg också hur högt panelerna lyfts över golvet. Det bifogade dokumentet tar hänsyn till ett avstånd på upp till 8 cm från golv till panel Brand och ljud dokument från 2020. Testerna utförs med Fibo Seal i klicklåset.

En EPD är en oberoende, verifierad miljödeklaration som ger konsumenter jämförbar information om miljöpåverkan av olika produkter i ett livscykelperspektiv. EPD bygger på de principer och regler som gäller i den internationella standarden ISO 14025 och har bred internationell acceptans. Fibos EPD kan också användas av byggentreprenörer när nya byggnader ska certifieras enligt BREEAM.

Environmental Product Declaration (EPD)

Vanliga frågor

Eftersom Fiboskivorna monteras minst 6 cm över golvet, så måste konstruktionen bakom klara brandmotståndet. Se SINTEF bygningsdetalj 520.322.

Vår garanti gäller för vanligt hushållsanvändning och omfattar vattenbestånd, färgbestånd och bestånd mot fläckar. Garantin gäller inte vid felmontering, slumpmässig- eller felaktig användning, förflyttning av konstruktioner eller felaktigt underhåll som t.ex. användning av rengöringsmedel med slipmedel. Garantin omfattar bara de rättigheter som är beskrivet här. Indirekt skada täcks inte av garantin.

Du kan använda Fibo bakom vanliga elektriska spisar och induktionstoppar som inte släpper ut 80 °C mot bakväggen. Har du däremot gasspis eller eldstad som avger mer än det, kan du inte använda Fibo utan måste använda ett brandklassat material bakom.

Fibo kan användas i de flesta rummen, men det finns några undantag. Som bastu och simbassänger. Fibo passar däremot utmärkt i omklädningsrum, dusch eller andra rum i anknytning med bastu eller simbassäng.

Ja, Fibo är godkänd i alla våtrumszoner. Till exempel i duschen i badrummet. Detta är tack vare att skivans ytskikt också är ett tätskikt. Våra skivor passar därför utmärkt i alla våtrum, men också där det ställs extra krav till slitstarka väggar. Som i entrén, i garaget eller i tvättstugan. Fibo Kitchen Board är byggt med samma teknik och är också vattentät.

Många av våra modeller levereras i 3,02 meters höjd. Om modellen du valt inte finns i önskad höjd har vi en list du kan använda för att skarva Fibo på höjden.

Ja, våra skivor är godkända för montering i våtrum.

Ja. Fibo erbjuder ett 100 % vattentätt väggsystem som är godkänd med CE-märkning och uppfyller kraven i BBR. Här får du en trygg och säker lösning med 15 års garanti.

Är det en yttervägg eller vägg mot ett kallt rum så ska det i förhållande till SINTEF Byggforsk inte vara en dubbel ångspärr. Då Fiboskivorna är godkända som ångspärr måste alltså gammal ångspärr tas bort bakom skivorna. Skivskarvarna och öppningarna i förbindelse med rörgenomföringar genom skivan måste förseglas med fogmassa.

Om du ska montera badrumsinredning, badrumsskåp, armatur, vägghängd toalett eller andra badrumsmöbler på skivan så behöver du en skiva som till exempel en 12 mm konstruktionsplywood. Du kan naturligtvis också fästa inredningen i träreglar.

Fibo Seal är specialutvecklat för våra skivor och är ETAG 022-godkänt. Dessutom levereras Fibo Seal i samma färger som fogen på skivorna. Du ska inte använda silikon, bara MS polymer tätningsmedel är godkänt enligt SINTEF TG 2289.

Du måste använda ca. 14 skruvar per skiva (skruvat med ca. 200 mm mellanrum) och ca. 12 skruvar per invändig hörna. Tumregeln är ett paket med skruvar räcker till fem paket med skivor (ett paket innehåller 2 skivor). Fibo Seal räcker till ca. 20 löpmeter per tub. Tumregeln är en tub Fibo Seal till tre paket skivor.

Det är lätt att hålla Fibo rent och du slipper smuts som brukar fastna i kakelfogen. Använd en ren trasa och varmt vatten. Vid hårt sittande smuts kan du använda rengöringsmedel utan slipmedel. Du finner mer information i våra instruktioner om underhåll. 

Före monteringen på mur/betongvägg ovan mark, kan följande lösning användas: Betongen måste vara uttorkad och ha en fuktighetsnivå på max 85 procent vid montering. Underlaget måste vara plant och ge bra fäste för spikar och skruvar i skivskarvarna. Alternativt så går det att limma upp skivorna med Fibo Adhesive, se våra monteringsanvisningar. Kom ihåg att om du ska hänga upp ett badrumsskåp eller andra tunga föremål så måste det vara extra förstärkning.

Glöm allt vad fuktspärr, primer, fix och fog heter. Eftersom Fibos skivor har integrerad fuktspärr så kan du montera de direkt på träreglar.

Fibo får inte monteras direkt på kakel. Då Fibo-skivorna är godkända som fuktspärr så måste alltså gammal fuktspärr bakom skivorna tas bort.

Du kan gärna montera Fibo på gips. Men Fibo ska inte fästas i gipsen utan måste fästas i bakomliggande regel eller om det sitter minst en 12 mm konstruktionsplywood bakom gipsen. Kom ihåg att använda tillräckligt långa skruvar så att du når reglarna/plywooden bakom gipsen för att få riktigt bra fäste.

Fibo ska förvaras liggande på plant underlag i rumstemperatur minst tre dygn före montering. Se även till att förpackningen förblir obruten fram till montering.

Allt du behöver att veta står i våra monteringsinstruktioner. Det lönar sig att förbereda sig i god tid.