Montering av Fibo veggsystem | Fibo

Montera Fibo

Fibos väggsystem är uppbyggt med olika produkter som ger en enkel och komplett lösning för montering från start till mål.

Vi rekommenderar alla att noggrant läsa igenom monteringsinstruktionen och se våra monteringsfilmer så att allt görs rätt i förhållande till nödvändiga godkännande.

Förberedelser för montering av Fibo väggsystem


Hantering av skivorna före paketet öppnas

 1. Fibo ska ligga i plastemballage i en torr miljö och transporteras och förvaras liggande före montering.
 2. Fibo ska ligga i rumstemperatur i minst 72 timmar före montering.
 3. Innan montering ska du ta bort plastemballaget och kontrollera att skivan inte är skadad.
 4. Flytta skivorna försiktigt för att undvika att skrapa eller repa ytan och kanterna på skivan.

Förberedelse av golv och bakvägg

Golvet ska vara förberett innan du monterar Fibo på väggen. Golvets tätskikt måste gå minst 150 mm upp på väggen. Fibo kan monteras på väggar med skivor eller direkt på reglar. Reglarna ska sitta med ett centrumavstånd på 600 mm på bredden och 800 mm på höjden. Väggen måste vara förstärkt där du ska hänga upp toalettskåp eller annan badrumsinredning. Vid montering av Fibo på skiv vägg kan du använda alternativen:

 • Konstruktions plywood minst 12mm tjock.
 • 18×95 mm råplan (monteras horisontellt c/c 300 mm)
 • 15 mm OSB klass 3

Vid montering på betong se våra monteringsanvisningar.

Fogning och rengöring under montering

 • Smuts och fett rengörs på klicklås, sågade ytor och profiler innan du fogar med Fibo Seal.
 • Fibo Seal skall användas i alla skivskarvar och profiler.

Verktygen du behöver

Kalkylator: Hur mycket kommer du att behöva?

Hitta rätt tillbehör

Fibo tillbehör är vår egen serie med produkter som kompletterar väggsystemet – och säkrar både enklare montering och ett perfekt resultat.

Kvalitet

Fibo är ledande inom utveckling och produktion av väggskivor för användning i våtrum och andra krävande miljöer där det är höga krav till fuktmotstånd och där slitstyrkan är essentiell. Den starka ytan tål både direkt vattenspill och stora temperaturändringar, är snabb att torka av och enkel att hålla ren. Fibo väggskivor är självklart godkänd i förhållande till våtrumsnormen och har en garantitid på 15 år.

• Batteriborr
• Fintandad såg eller cirkelsåg
• Linjal och penna
• Borr, hålsåg och sticksåg för att göra hål i panelerna
• Nivå och laser

Du behöver också:
• Fibos monteringsskruv med bits 3,0 x 35 mm
• Fibo Seal – fogmassa
• Fibo profiler
• Fibo Wipes
• Fibo Sealing Tools – fogkloss
• Fibo Tapping Tool
• Fibo Grip
• Fibo Clean

• Fibo måste finnas i plastförpackningen i torr miljö och transporteras och förvaras liggande innan installation.
• Fibo måste ha rumstemperatur i minst tre dagar före installationen.
• Ta bort plastförpackningen före montering och kontrollera att ytan inte är skadad.
• Flytta försiktigt skivorna för att undvika repor eller repor på kanterna och själva skivan.

• Klicklås, skärytor och profiler rengörs innan fogning med Fibo Seal.
• Vi rekommenderar att du använder Fibo Seal i alla klickar och i alla hörnprofiler.

Golvet måste förberedas innan du monterar Fibo på väggen. Golvmembranet måste sträcka sig minst 150 mm från golvet.

Fibo kan monteras på befintliga väggar eller direkt på reglar. Reglarna måste sedan sitta på ett avstånd av 600 mm i bredd och 800 mm i höjd. Vid montering på reglar måste centeravståndet vara 600 mm och horisontella block / skruvslag måste ha 800 mm centeravstånd. Väggen måste förstärkas där du ska hänga ett tvättställ eller annan väggmonterad badrumsinredning. När du monterar Fibo på en befintlig vägg kan du använda följande alternativ:

• Plywoodskiva 12-15 mm.
• 18 mm ru-panel (monteras horisontellt c/c 300 mm)
• 15 mm OSB klass 3

Kontakta vår kundtjänst vid montering på betong eller stålreglar.

Därför valde vi Fibo

Vanliga frågor

Eftersom Fiboskivorna monteras minst 6 cm över golvet, så måste konstruktionen bakom klara brandmotståndet. Se SINTEF bygningsdetalj 520.322.

Vår garanti gäller för vanligt hushållsanvändning och omfattar vattenbestånd, färgbestånd och bestånd mot fläckar. Garantin gäller inte vid felmontering, slumpmässig- eller felaktig användning, förflyttning av konstruktioner eller felaktigt underhåll som t.ex. användning av rengöringsmedel med slipmedel. Garantin omfattar bara de rättigheter som är beskrivet här. Indirekt skada täcks inte av garantin.

Du kan använda Fibo bakom vanliga elektriska spisar och induktionstoppar som inte släpper ut 80 °C mot bakväggen. Har du däremot gasspis eller eldstad som avger mer än det, kan du inte använda Fibo utan måste använda ett brandklassat material bakom.

Fibo kan användas i de flesta rummen, men det finns några undantag. Som bastu och simbassänger. Fibo passar däremot utmärkt i omklädningsrum, dusch eller andra rum i anknytning med bastu eller simbassäng.

Ja, Fibo är godkänd i alla våtrumszoner. Till exempel i duschen i badrummet. Detta är tack vare att skivans ytskikt också är ett tätskikt. Våra skivor passar därför utmärkt i alla våtrum, men också där det ställs extra krav till slitstarka väggar. Som i entrén, i garaget eller i tvättstugan. Fibo Kitchen Board är byggt med samma teknik och är också vattentät.

Många av våra modeller levereras i 3,02 meters höjd. Om modellen du valt inte finns i önskad höjd har vi en list du kan använda för att skarva Fibo på höjden.

Ja, våra skivor är godkända för montering i våtrum.

Är det en yttervägg eller vägg mot ett kallt rum så ska det i förhållande till SINTEF Byggforsk inte vara en dubbel ångspärr. Då Fiboskivorna är godkända som ångspärr måste alltså gammal ångspärr tas bort bakom skivorna. Skivskarvarna och öppningarna i förbindelse med rörgenomföringar genom skivan måste förseglas med fogmassa.

Om du ska montera badrumsinredning, badrumsskåp, armatur, vägghängd toalett eller andra badrumsmöbler på skivan så behöver du en skiva som till exempel en 12 mm konstruktionsplywood. Du kan naturligtvis också fästa inredningen i träreglar.

Fibo Seal är specialutvecklat för våra skivor och är ETAG 022-godkänt. Dessutom levereras Fibo Seal i samma färger som fogen på skivorna. Du ska inte använda silikon, bara MS polymer tätningsmedel är godkänt enligt SINTEF TG 2289.

Du måste använda ca. 14 skruvar per skiva (skruvat med ca. 200 mm mellanrum) och ca. 12 skruvar per invändig hörna. Tumregeln är ett paket med skruvar räcker till fem paket med skivor (ett paket innehåller 2 skivor). Fibo Seal räcker till ca. 20 löpmeter per tub. Tumregeln är en tub Fibo Seal till tre paket skivor.

Det är lätt att hålla Fibo rent och du slipper smuts som brukar fastna i kakelfogen. Använd en ren trasa och varmt vatten. Vid hårt sittande smuts kan du använda rengöringsmedel utan slipmedel. Du finner mer information i våra instruktioner om underhåll. 

Mät väggens totala längd, inkluderat fönster och dörrar. Dela därefter väggens totallängd med 0,6. Summan är antal skivor du behöver Varje paket innehåller två skivor. Kom ihåg tillbehör. Använd gärna vår kalkylator.

Före monteringen på mur/betongvägg ovan mark, kan följande lösning användas: Betongen måste vara uttorkad och ha en fuktighetsnivå på max 85 procent vid montering. Underlaget måste vara plant och ge bra fäste för spikar och skruvar i skivskarvarna. Alternativt så går det att limma upp skivorna med Fibo Adhesive, se våra monteringsanvisningar. Kom ihåg att om du ska hänga upp ett badrumsskåp eller andra tunga föremål så måste det vara extra förstärkning.

Glöm allt vad fuktspärr, primer, fix och fog heter. Eftersom Fibos skivor har integrerad fuktspärr så kan du montera de direkt på träreglar.

Fibo får inte monteras direkt på kakel. Då Fibo-skivorna är godkända som fuktspärr så måste alltså gammal fuktspärr bakom skivorna tas bort.

Du kan gärna montera Fibo på gips. Men Fibo ska inte fästas i gipsen utan måste fästas i bakomliggande regel eller om det sitter minst en 12 mm konstruktionsplywood bakom gipsen. Kom ihåg att använda tillräckligt långa skruvar så att du når reglarna/plywooden bakom gipsen för att få riktigt bra fäste.

Fibo ska förvaras liggande på plant underlag i rumstemperatur minst tre dygn före montering. Se även till att förpackningen förblir obruten fram till montering.

Allt du behöver att veta står i våra monteringsinstruktioner. Det lönar sig att förbereda sig i god tid.

Fibo är både enklare och snabbare att montera än kakel. Det är dessutom mer prisvärt. Du kan antingen montera själv eller få hjälp av en hantverkare. Var noga och följ våra monteringsinstruktioner, ta bild som visar hur det är fogat och fyll i checklistan som del av dokumentationen. På det sättet får du ett fint resultat med 15 års garantitid. Är du osäker på hur du ska montera, ta kontakt med vårt kundcenter eller använd en hantverkare.

Varför välja Fibo?

Fibo väggskivor är utvecklat för att monteringen ska vara lätt och kostnadseffektiv för våra kunder. Väggsystemet kan monteras upp till fem gånger snabbare än kakel. Skivorna kan fästas på trä- eller stålreglar, eller direkt på existerande vägg.

 • Enkel montering

  Fem gånger snabbare än kakel

 • Säkert och godkänt system

  Ladda ner teknisk dokumentation

 • Miljövänlig lösning

  Hållbar kvalitet i alla led