Förberedelser för montering av Fibo väggsystem


Hantering av skivorna före paketet öppnas

 1. Fibo ska transporteras och förvaras i sitt emballage, liggandes i en torr miljö innan montering.
 2. Fibo ska acklimatiseras i minst 72 timmar före montering.
 3. Innan montering ska emballage avlägsnas och en kontroll av skivan genomföras.
 4. Lyft skivorna försiktigt för att undvika att skada/repa ytan och kanterna på skivan.

Förberedelse av golv och vägg

Golvet ska vara förberett innan du monterar Fibo på väggen. Golvets tätskikt måste gå minst 150 mm upp på väggen. Fibo kan monteras på väggar med skivor eller direkt på reglar. Reglarna ska sitta med ett centrumavstånd på 600 mm på bredden och 800 mm på höjden. Väggen måste vara förstärkt där du ska hänga upp toalettskåp eller annan badrumsinredning. Vid montering av Fibo på skiv vägg kan du använda alternativen:

 • Konstruktions plywood minst 12mm tjock.
 • 18×95 mm råplan (monteras horisontellt c/c 300 mm)
 • 15 mm OSB klass 3

Vid montering på betong se våra monteringsanvisningar.

Verktygen du behöver

Fibo är ledande inom utveckling och produktion av väggskivor för användning i våtrum och andra krävande miljöer där det är höga krav till fuktmotstånd och där slitstyrkan är essentiell. Den starka ytan tål både direkt vattenspill och stora temperaturändringar, är snabb att torka av och enkel att hålla ren. Fibo väggskivor är självklart godkänd i förhållande till våtrumsnormen och har en garantitid på 15 år.

• Batteriborr
• Fintandad såg eller cirkelsåg
• Linjal och penna
• Borr, hålsåg och sticksåg för att göra hål i panelerna
• Nivå och laser

Du behöver också:
• Fibos monteringsskruv med bits 3,0 x 35 mm
• Fibo Seal – fogmassa
• Fibo profiler
• Fibo Wipes
• Fibo Sealing Tools – fogkloss
• Fibo Tapping Tool
• Fibo Grip
• Fibo Clean

Fogning och rengöring under montering

 • Smuts och fett rengörs på klicklås, sågade ytor och profiler innan du fogar med Fibo Seal.
 • Fibo Seal skall användas i alla skivskarvar och profiler.
 • Fibo Seal skall strykas på sågade ytor och på underkant av skivorna i våtzon 1

Hitta rätt tillbehör

Fibo tillbehör är vår egen serie med produkter som kompletterar väggsystemet – och säkrar både enklare montering och ett perfekt resultat.

Vanliga frågor

Eftersom Fiboskivorna monteras minst 6 cm över golvet, så måste konstruktionen bakom klara brandmotståndet. Se SINTEF bygningsdetalj 520.322.

Vår garanti gäller för vanligt hushållsanvändning och omfattar vattenbestånd, färgbestånd och bestånd mot fläckar. Garantin gäller inte vid felmontering, slumpmässig- eller felaktig användning, förflyttning av konstruktioner eller felaktigt underhåll som t.ex. användning av rengöringsmedel med slipmedel. Garantin omfattar bara de rättigheter som är beskrivet här. Indirekt skada täcks inte av garantin.

Du kan använda Fibo bakom vanliga elektriska spisar och induktionstoppar som inte släpper ut 80 °C mot bakväggen. Har du däremot gasspis eller eldstad som avger mer än det, kan du inte använda Fibo utan måste använda ett brandklassat material bakom.

Fibo kan användas i de flesta rummen, men det finns några undantag. Som bastu och simbassänger. Fibo passar däremot utmärkt i omklädningsrum, dusch eller andra rum i anknytning med bastu eller simbassäng.

Ja, Fibo är godkänd i alla våtrumszoner. Till exempel i duschen i badrummet. Detta är tack vare att skivans ytskikt också är ett tätskikt. Våra skivor passar därför utmärkt i alla våtrum, men också där det ställs extra krav till slitstarka väggar. Som i entrén, i garaget eller i tvättstugan. Fibo Kitchen Board är byggt med samma teknik och är också vattentät.

Många av våra modeller levereras i 3,02 meters höjd. Om modellen du valt inte finns i önskad höjd har vi en list du kan använda för att skarva Fibo på höjden.

Ja, våra skivor är godkända för montering i våtrum.

Ja. Fibo erbjuder ett 100 % vattentätt väggsystem som är godkänd med CE-märkning och uppfyller kraven i BBR. Här får du en trygg och säker lösning med 15 års garanti.

Är det en yttervägg eller vägg mot ett kallt rum så ska det i förhållande till SINTEF Byggforsk inte vara en dubbel ångspärr. Då Fiboskivorna är godkända som ångspärr måste alltså gammal ångspärr tas bort bakom skivorna. Skivskarvarna och öppningarna i förbindelse med rörgenomföringar genom skivan måste förseglas med fogmassa.

Om du ska montera badrumsinredning, badrumsskåp, armatur, vägghängd toalett eller andra badrumsmöbler på skivan så behöver du en skiva som till exempel en 12 mm konstruktionsplywood. Du kan naturligtvis också fästa inredningen i träreglar.

Fibo Seal är specialutvecklat för våra skivor och är ETAG 022-godkänt. Dessutom levereras Fibo Seal i samma färger som fogen på skivorna. Du ska inte använda silikon, bara MS polymer tätningsmedel är godkänt enligt SINTEF TG 2289.

Du måste använda ca. 14 skruvar per skiva (skruvat med ca. 200 mm mellanrum) och ca. 12 skruvar per invändig hörna. Tumregeln är ett paket med skruvar räcker till fem paket med skivor (ett paket innehåller 2 skivor). Fibo Seal räcker till ca. 20 löpmeter per tub. Tumregeln är en tub Fibo Seal till tre paket skivor.

Det är lätt att hålla Fibo rent och du slipper smuts som brukar fastna i kakelfogen. Använd en ren trasa och varmt vatten. Vid hårt sittande smuts kan du använda rengöringsmedel utan slipmedel. Du finner mer information i våra instruktioner om underhåll. 

Före monteringen på mur/betongvägg ovan mark, kan följande lösning användas: Betongen måste vara uttorkad och ha en fuktighetsnivå på max 85 procent vid montering. Underlaget måste vara plant och ge bra fäste för spikar och skruvar i skivskarvarna. Alternativt så går det att limma upp skivorna med Fibo Adhesive, se våra monteringsanvisningar. Kom ihåg att om du ska hänga upp ett badrumsskåp eller andra tunga föremål så måste det vara extra förstärkning.

Glöm allt vad fuktspärr, primer, fix och fog heter. Eftersom Fibos skivor har integrerad fuktspärr så kan du montera de direkt på träreglar.

Fibo får inte monteras direkt på kakel. Då Fibo-skivorna är godkända som fuktspärr så måste alltså gammal fuktspärr bakom skivorna tas bort.

Du kan gärna montera Fibo på gips. Men Fibo ska inte fästas i gipsen utan måste fästas i bakomliggande regel eller om det sitter minst en 12 mm konstruktionsplywood bakom gipsen. Kom ihåg att använda tillräckligt långa skruvar så att du når reglarna/plywooden bakom gipsen för att få riktigt bra fäste.

Fibo ska förvaras liggande på plant underlag i rumstemperatur minst tre dygn före montering. Se även till att förpackningen förblir obruten fram till montering.

Allt du behöver att veta står i våra monteringsinstruktioner. Det lönar sig att förbereda sig i god tid.

Varför välja Fibo?

Fibo väggskivor är utvecklat för att monteringen ska vara lätt och kostnadseffektiv för våra kunder. Väggsystemet kan monteras upp till fem gånger snabbare än kakel. Skivorna kan fästas på trä- eller stålreglar, eller direkt på existerande vägg.

 • Enkel montering

  Fem gånger snabbare än kakel

 • Säkert och godkänt system

  Ladda ner teknisk dokumentation

 • Miljövänlig lösning

  Hållbar kvalitet i alla led