En dusch som lockar eleverna!

Simbassäng med renoverat omklädningsrum med Fibo på väggarna


Trørød-skolans simbassäng lockar ner eleverna i vattnet igen efter att ha varit stängd under sommarlovet 2022, då både omklädningsrummen och våtrummen renoverades. Fibo väggskivor, ett hållbart alternativ till kakel, valdes till väggarna och har levererats av den danska grossisten A. Rindom A/S.

Claus Madsen, sportchef för Rudersdals kommun, rapporterade att före renoveringen hade många simmare börjat hoppa över duschen och gick istället direkt till bassängen eftersom omklädningsrummen var råa, fuktiga och föga inbjudande.

Ingen brydde sig om att duscha längre eftersom ingen ville vistas där. Så jag tänkte att vi måste försöka göra om det här till en trivsam plats.

Sportchef Claus Madsen

Inan renovation

Förslaget att använda Fibo väggskivor istället för traditionellt kakel lades fram av Lars Warm, Master Architect och byggkonsult från Danish Swimming Pool Advisory (DASRA), som genomför stora simbassängsprojekt över hela landet.

Jag gillar satsningar på innovativa lösningar, så när vår konsult från DASRA presenterade Fibo och visade bilder från ett projekt på Nordjylland med Fibo-produkter insåg jag att det var den perfekta lösningen för oss.

Sportchef Claus Madsen

“Vi beslutade att välja Fibo i fyra olika färger. I omklädningsrummen valde vi ett modernt utseende i ljusa färger, och vi installerade dessutom ett musiksystem. Uppgraderingen har haft önskad effekt; nu tycker eleverna att omklädningsrummen är en mysig plats att sitta och ta det lugnt på” säger Claus Madsen.

After renovation

Ekonomiska fördelar med Fibo väggsystem – halva kostnaden jämfört med kakel

Även de ekonomiska fördelarna med att välja Fibo vägde tungt i Rudersdals kommun. Fibo-produkterna är både billigare och går snabbare att montera än kakel. Dessutom är underhåll och rengöring av Fibo väggskivor enklare. ”Trørød är en gammal skola med stora omklädningsrum och toalettutrymmen. Om vi hade valt kakel så hade projektet blivit mycket kostsamt. Med den här lösningen kostade det bara drygt hälften. En extra fördel är de lägre driftskostnaderna då Fibo väggskivor är enklare att rengöra. Vi har också installerat en robot för rengöringen, vilket ger ytterligare besparingar” säger Rudersdals kommuns sportchef.

Fibo – utformat för våtrum

Byggkonsult Lars Warm från DASRA tvekade inte att rekommendera våtrumsskivor, speciellt med tanke på den höga kvaliteten och de många möjligheterna till visuella uttryck.

De är utformade för våtrum, och med de många färg- och uttrycksalternativen kan alla hitta sin favorit.

Byggkonsult Lars Warm

“Vi har letat länge efter ett högkvalitativt alternativ till kakel i simbassängsmiljöer, och Fibo är den produkt vi kommer att rekommendera framöver.

”Vi lekte med färger och kombinationer, och bestämde oss för Cracked Cement-dekor på flera väggar. Vi kombinerade detta med en extra matt Pale Pink i flickornas omklädningsrum och en högblank Aquamarine i pojkarnas omklädningsrum” sammanfattar Warm.

”Vår erfarenhet är att ju mer attraktivt ett rum är, desto bättre vårdas det. Det gäller inte bara städning och underhåll utan också elevernas sätt att använda utrymmena” säger regionchef Peter Roschmann vid den danska grossisten A. Rindom.

Väggskivorna är enkla att hålla rena då de har en jämn och fin yta, jämfört med kakelytor som har fogar som kräver starka kemikalier för rengöring.

Peter Roschmann, regionchef vid A. Rindom

Hållbara projekt med Fibo

”Våra väggskivor gör samma jobb som kakel, och det här har varit ett spännande och hållbart renoveringsprojekt där vi har sparat mycket tid och pengar” säger Peter Roschmann. ”Det här är en norsk produkt med låga koldioxidutsläpp” förklarar Roschmann. Väggskivorna tillverkas av hållbar plywood och är certifierade enligt både FSC (Forest Stewardship Council) and PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).