Intervju med Mikael Nordh, landschef för Fibo Sverige: Fibo – en lösning för framtidens byggande


Intervjuare: Mikael, Sverige står inför ett omfattande bostadsbehov. Hur ser du på den här utmaningen, och vilken roll kan Fibo spela i att lösa detta?

Mikael Nordh: Bostadssituationen i Sverige är utan tvekan en stor utmaning. Den ökade urbaniseringen och befolkningstillväxten skapar ett behov av snabba, kostnadseffektiva och hållbara lösningar. Här ser vi att Fibo kan spela en avgörande roll. Genom att erbjuda ett material som är enkelt att montera, miljövänligt och prisvärt kan vi bidra till att snabba på byggprocessen utan att kompromissa med kvalitet eller hållbarhet. Fibo är en produkt som möter dessa krav på ett mycket effektivt sätt.

Intervjuare: Fibo framställs som ett mer hållbart alternativ jämfört med traditionella material som kakel. Kan du förklara varför?

Mikael Nordh: Absolut. Fibo har ett betydligt lägre koldioxidavtryck jämfört med kakel, som kräver hög energiåtgång i produktionen, bland annat genom bränning i höga temperaturer. Våra skivor är träbaserade och kräver mindre energi att tillverka, och eftersom trä binder koldioxid under sin livscykel, bidrar Fibo till en positiv klimatpåverkan. Dessutom använder vi FSC- och PEFC-certifierat trä, vilket innebär att vi stöder hållbart skogsbruk och tar ansvar för de resurser vi använder.

Intervjuare: Så Fibo är inte bara en klimatsmart lösning, utan också en produkt som kan påskynda byggprocessen?

Mikael Nordh: Ja, en av de stora fördelarna med Fibo är dess snabbhet i montering. I motsats till traditionella lösningar som kakel, där man måste vänta på att fogar och cement ska torka, kan Fibo monteras på bara några timmar. Detta gör att byggföretag kan avsluta sina projekt snabbare, vilket är särskilt viktigt när vi står inför en akut bostadsbrist. Det är en stor fördel både ur ett ekonomiskt och tidsmässigt perspektiv.

Intervjuare: Vad innebär Fibo för underhållet av fastigheter och arbetsmiljön för dem som arbetar med bygg och renhållning?

Mikael Nordh: Fibo har en antibakteriell yta, vilket innebär att skivorna är lättare att hålla rena och kräver mindre användning av starka kemikalier vid rengöring. Detta är inte bara bra för miljön, utan också för arbetsmiljön för de som arbetar med underhåll. Vi ser en positiv påverkan i form av minskad arbetsbörda och förbättrad effektivitet, vilket är en viktig aspekt för både fastighetsägare och städpersonal.

Intervjuare: Hur ser du på framtiden för Fibo i Sverige, särskilt när det gäller att möta hållbarhetskrav och bygga fler bostäder?

Mikael Nordh: Framtiden för Fibo i Sverige ser mycket ljus ut. Hållbarhet är inte längre bara ett krav från myndigheter, utan något som kunder, fastighetsägare och byggföretag efterfrågar i allt högre grad. Fibo erbjuder en lösning som både är hållbar och praktisk. Vi är övertygade om att fler och fler byggföretag kommer att upptäcka de stora fördelarna med att använda våra produkter – inte bara för att de sparar tid och pengar, utan också för att de hjälper till att minska byggsektorns klimatpåverkan. Vårt mål är att vara en pålitlig partner i Sveriges övergång till ett mer hållbart byggande.

Intervjuare: Tack för ditt engagemang, Mikael. Det verkar som att Fibo har mycket att erbjuda för framtidens byggande i Sverige.

Mikael Nordh: Tack själv. Vi är stolta över att kunna bidra till en hållbar och effektiv lösning på Sveriges bostadsutmaningar, och vi ser fram emot att fortsätta utveckla vårt arbete i denna riktning.