line-new

Här finns svaren på vanliga frågor

line-new

Frågor och svar

Hittar du inte det du letar efter - kontakta oss så hjälper vi dig.

Montering

Kan jag montera Fibo själv?

Fibo är både enklare och snabbare att montera än kakel. Det är dessutom billigare. Det kan monteras av dig själv eller en hantverkare. Var noggrann och följ våra monteringsanvisningar. Gör du det får de ett snyggt resultat med 15 års garanti. Är du osäker på hur du ska göra, kontakta vårt kundcenter, eller anlita en hantverkare för hjälp.

Hur beräknar jag hur mycket Fibo jag behöver?

Mät väggarnas totala längd inklusive fönster och dörrar. Dela sedan väggarna totala längd med 0,6. Summan är antalet skivor som du behöver. Det ligger två skivor i varje paket. Glöm inte tillbehören.

Vad behöver jag förbereda inför montering?

Allt du behöver veta står i våra monteringsanvisningar. Du tjänar mycket på att förbereda dig i god tid.

Fibos väggskivor ska ligga i rumstemperatur minst tre dagar före de ska monteras. Säkerställ att underlaget är lodrätt och att Fibo-skruvarna kan få fäste i underlaget. Använd endast Fibo-godkända tillbehör. Montera inte produkter som har synliga fel eller defekter. Följ monteringsanvisningarna som du hittar i paketet.

Hur vet jag hur mycket skruv och fogmassa jag behöver?

Det går åt cirka 14 skruvar per skiva (skruvad med cirka 200 mm mellanrum) och cirka 12 skruvar per innerhörn. Som tumregel kan du räkna med ett paket skruv till fem paket skivor (paketen innehåller två skivor styck). Fibo Seal räcker till cirka 20 löpmeter per tub. Som tumregel kan du räkna att en tub FIbo Seal räcker till tre paket skivor.

Vilken fogmassa ska jag använda?

Fibo Seal är speciellt framtaget för våra skivor och godkänd av SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut. Dessutom finns Fibo Seal i samma kulörer som skivans fogar. Silikon ska inte användas, endast ett MS polymer tätningsmedel godkänt enligt SP-0409/02.

Hur förvarar jag Fibo innan montering?

Fibo ska förvaras liggande på plant underlag i rumstemperatur i tre dygn innan förvaring.

Förutom att Fibo alltid ska förvaras liggande på plant underlag så ska förpackningen hållas obruten. Det behövs tre dygn för materialet att acklimatisera sig till den nya miljön.

Kan jag montera Fibo direkt på gips?

Det går utmärkt att montera Fibo på gips. Men säkerställ att skruven är tillräckligt lång för att nå in i regeln innanför gipset så att den får ordentligt fäste.

Kan jag montera Fibo direkt på kakel?

Fibo ska inte monteras direkt på kakel. Eftersom Fibos skivor är en fuktspärr i sig, kan de inte monteras på kakelvägg med redan befintlig fuktspärr. Med två fuktspärrar uppstår nämligen ett mellanrum där vatten kan samlas.

Kan jag montera Fibo direkt på regelverk?

Glöm allt vad fuktspärr, primer, fix och fog heter. Eftersom Fibos skivor är en fuktspärr i sig kan du montera den direkt på regelverket.

Kan jag använda Fibo om jag har över 2,5 meter i takhöjd?

Många av våra modeller finns i 3,02 m höjd. Om den modell du valt inte finns i den höjden har vi en list som du kan använda för att sätta Fibo på höjden.

Hur monterar man Fibo på betong- eller tegelvägg?

Vid montering på en betong-/tegelvägg över golv kan man använda följande lösning: Vid montering ska betongen vara helt torr och den får maximalt ha en fuktnivå på 85 %. Underlaget ska vara plant och ge bra fäste för spikar och skruvar där panelerna möts. Tänk på att det krävs extra förstärkning där du ska montera upp handfat eller andra tunga föremål.

Fibo väggpanel kan monteras på regelverk, heltäckande vägg eller horisontella brädor. Angivna mått är minsta dimensioner:

Regelverk 23x48 mm (600 mm avstånd i bredd och 800 mm avstånd på höjden).

Om Fibo väggpanel ska monteras på en heltäckande kan man använda följande alternativ:

12 mm plywood
18 mm råspont
15 mm OSB klass 3 med en densitet på minst 640 kg/m3, godkänt skruvfäste och ångmotståndsvärde på under Sd 10M

Heltäckande vägg är den optimala lösningen för montering av effektpanel (bredd 30 cm).

Vid montering av panel på liggande brädor:

18 mm råspont monterat horisontellt med c/c 300 mm
(Läkt 23x48 mm c/c 200mm)

Kontakta kundservice innan du utför montering på betong-/tegelvägg mot golv.

Övrigt

Är Fibos skivor godkända för svenska badrum?

Ja, våra skivor är godkända enligt svensk byggnorm.

Fibo är certifierat enligt Boverkets Byggregler av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som vattentätt ytskikt i alla zoner på vägg i våtutrymmen när de monteras enligt medföljande monteringsanvisningar. Samtliga stora försäkringsbolag som Länsförsäkringar, If, Folksam och Trygg-Hansa godkänner våra skivor i sina hemförsäkringar.

Är Fibo vattentät?

Fibo är godkänt i alla våtrumszoner, till exempel duschutrymmet i ett badrum, tack vare membranet i tätskiktet. Våra skivor passar därför utmärkt i alla våtutrymmen, men också där slitstarka lösningar krävs. Som i groventrén, hobbyrummet, garaget eller tvättstugan. Fibo Kitchen Board är byggd med samma teknik och är också vattentät.

När måste jag ha stödjande vägg bakom Fibo?

Om du ska montera badrumsinredning, handfat, armatur, vägghängd toalett eller andra badrumsmöbler på skivan behöver du ha stärkt upp med en skiva, till exempel 12 mm byggplywood bakom. Det går givetvis även att fästa inredningen i en bakomliggande regel också.

Kan jag använda Fibo i simbassäng eller bastu?

Fibo kan användas i de flesta rum, men det finns undantag. Som bastu och simbassänger. Fibo passar däremot utmärkt i omklädningsrum, dusch eller andra rum i anslutning till bastu eller simbassänger.

Kan jag sätta Fibo bakom spisen?

Du kan använda Fibo bakom vanliga elspisar och induktionshällar som inte släpper mer än 80°C mot bakväggen. Har du däremot en gasspis ska du inte använda Fibo utan att ha ett flamsäkert material bakom.

Är det svårt att rengöra Fibo?

Det är enkelt att hålla Fibo rent och du slipper all smuts som brukar fastna i kakelfogarna. Använd en ren trasa och varmt vatten. Vid hård smuts kan du använda rengöringsmedel utan slipeffekt. Mer information finns i våra skötselanvisningar.

Vad omfattar Fibos garanti?

Vår garanti gäller vid normalt hemmabruk och omfattar vattenbeständighet, färgbeständighet och motståndskraft mot fläckar. Den gäller inte vid felaktig installation, tillfällig eller felaktig användning, förflyttning i konstruktioner eller felaktigt underhåll, till exempel användning av rengöringsmedel med slipeffekt. Garantin omfattar endast de rättigheter som beskrivs här. Indirekt skada ingår inte i garantin.

Hva er brannmotstanden på Fibo panelene?

Siden Fibo panelene trekkes 6-8 cm over gulv er det konstruksjonen bak som må stå for brannmotstanden. Det henvises til SINTEF Byggdetalj 520.322.