Det hållbara valet

Miljömedveten produktion är en självklarhet för oss. Därför uppmanar vi till hållbara åtgärder som reducerar användningen av resurser och material. Vi använder bara underleverantörer som lever upp till våra egna krav om återvinning i alla led. Vårt engagemang för hållbarhet finns i allt vi gör.


Innan år 2100 kommer jordens befolkning att ha ökat till över 11 miljarder invånare

För att alla ska ha någonstans att bo, kommer vi att behöva mer än 2 miljarder nya bostäder. Detta innebär att vi måste bygga smartare, effektivare och mycket mer hållbart.

På Fibo använder vi FN:s globala mål för en hållbar utveckling (SDG) som vårt strategiska ramverk. Vi har valt ut ett antal mål som vi vill åta oss att uppnå som företag.

Läs mer

Förnybar hållbarhet

Fibos väggskivor produceras av certifierad och förnybart trä, kommer med egna EPD’er och ger extrapoäng för byggprojekt som ska miljöcertifieras efter BREEAM-NOR.

Trä är en förnybar resurs som producerar karbon även när det används i produkter. Fibos väggskivor är framställt av PEFC-certifierade träsorter som säkrar en hållbar skogsproduktion och kommer med egen EPD (Environmental Product Declaration) som dokumenterar miljöberäkningen för råvaran och produktionen. I vår årliga ESG-rapport kan du också följa hur vi jobbar för att reducera energianvändning, få en bättre avfallshantering och cirkulärekonomi.

BREEAM-poäng

BREEAM.NO är ett certifieringsprogram för nybyggen eller renoveringar. Certifieringen bygger på ett poängsystem där tio områden poängsätts efter hur mycket de presterar, bland annat påverkning av design och reducerade utsläpp, hållbarhet och varaktighet, tillpassningar till klimatändringar, ekologiskt värde samt skyddande av biologiskt mångfald.

En sundare bo- och arbetsmiljö

Fibo är värderad i förhållande till hälsa och miljö innan flera områden och produkterna är registrerade i flera skandinaviska miljödatabaser.

• Sintef Tekniskt godkännande
• Eco product värdering
• Nordic Ecolabelling Portal
• Basta Online
• SundaHus miljödata bedömning

Miljödeklaration

Fibo har en EPD, Environmental Product Declaration. En EPD är en självständig, verifierad miljödeklaration som ger användare jämförbar information om olika produkters miljöpåverkning i en livscykelperspektiv. EPD baseras på de principerna och reglerna som gäller i den internationella standarden ISO 14025, och har en bred internationell acceptans. Fibos EPD kan också användas av byggentreprenörer när nya bygg ska certifieras enligt BREEAM.


Läs EPD rapport

CO2-utsläpp

Hos Fibo fokuserar vi på att producera produkter med hållbarhet och fokus på miljön. Vi är pliktade att reducera utsläppen och energianvändningen. Vi har investerat 140 miljoner kronor i nya maskiner och ny utrustning för att förbereda effektiviteten och samtidigt reducera vårt totala energibehov.


I 2017 avslutade vi en större renovering och utbyte av produktionsutrustning som sparar energi per kvadrat genom ökad produktionsvolym. Samtidigt förbättrade vi logistiken i bygget så att materialen kunde transporteras kortare än tidigare. Hos Fibo jobbar vi kontinuerligt med både helhet och specifika detaljer för att förbättra våra processer och reducera miljöpåverkningen.

Flera grunder till att välja Fibo • Enkel montering

  Fem gånger snabbare än kakel

 • Säkert och godkänt system

  Ladda ner teknisk dokumentation

 • Miljövänlig lösning

  Hållbar kvalitet i alla led

Vanliga frågor

Eftersom Fiboskivorna monteras minst 6 cm över golvet, så måste konstruktionen bakom klara brandmotståndet. Se SINTEF bygningsdetalj 520.322.

Vår garanti gäller för vanligt hushållsanvändning och omfattar vattenbestånd, färgbestånd och bestånd mot fläckar. Garantin gäller inte vid felmontering, slumpmässig- eller felaktig användning, förflyttning av konstruktioner eller felaktigt underhåll som t.ex. användning av rengöringsmedel med slipmedel. Garantin omfattar bara de rättigheter som är beskrivet här. Indirekt skada täcks inte av garantin.

Du kan använda Fibo bakom vanliga elektriska spisar och induktionstoppar som inte släpper ut 80 °C mot bakväggen. Har du däremot gasspis eller eldstad som avger mer än det, kan du inte använda Fibo utan måste använda ett brandklassat material bakom.

Fibo kan användas i de flesta rummen, men det finns några undantag. Som bastu och simbassänger. Fibo passar däremot utmärkt i omklädningsrum, dusch eller andra rum i anknytning med bastu eller simbassäng.

Ja, Fibo är godkänd i alla våtrumszoner. Till exempel i duschen i badrummet. Detta är tack vare att skivans ytskikt också är ett tätskikt. Våra skivor passar därför utmärkt i alla våtrum, men också där det ställs extra krav till slitstarka väggar. Som i entrén, i garaget eller i tvättstugan. Fibo Kitchen Board är byggt med samma teknik och är också vattentät.

Många av våra modeller levereras i 3,02 meters höjd. Om modellen du valt inte finns i önskad höjd har vi en list du kan använda för att skarva Fibo på höjden.

Ja, våra skivor är godkända för montering i våtrum.

Ja. Fibo erbjuder ett 100 % vattentätt väggsystem som är godkänd med CE-märkning och uppfyller kraven i BBR. Här får du en trygg och säker lösning med 15 års garanti.

Är det en yttervägg eller vägg mot ett kallt rum så ska det i förhållande till SINTEF Byggforsk inte vara en dubbel ångspärr. Då Fiboskivorna är godkända som ångspärr måste alltså gammal ångspärr tas bort bakom skivorna. Skivskarvarna och öppningarna i förbindelse med rörgenomföringar genom skivan måste förseglas med fogmassa.

Om du ska montera badrumsinredning, badrumsskåp, armatur, vägghängd toalett eller andra badrumsmöbler på skivan så behöver du en skiva som till exempel en 12 mm konstruktionsplywood. Du kan naturligtvis också fästa inredningen i träreglar.

Fibo Seal är specialutvecklat för våra skivor och är ETAG 022-godkänt. Dessutom levereras Fibo Seal i samma färger som fogen på skivorna. Du ska inte använda silikon, bara MS polymer tätningsmedel är godkänt enligt SINTEF TG 2289.

Du måste använda ca. 14 skruvar per skiva (skruvat med ca. 200 mm mellanrum) och ca. 12 skruvar per invändig hörna. Tumregeln är ett paket med skruvar räcker till fem paket med skivor (ett paket innehåller 2 skivor). Fibo Seal räcker till ca. 20 löpmeter per tub. Tumregeln är en tub Fibo Seal till tre paket skivor.

Det är lätt att hålla Fibo rent och du slipper smuts som brukar fastna i kakelfogen. Använd en ren trasa och varmt vatten. Vid hårt sittande smuts kan du använda rengöringsmedel utan slipmedel. Du finner mer information i våra instruktioner om underhåll. 

Före monteringen på mur/betongvägg ovan mark, kan följande lösning användas: Betongen måste vara uttorkad och ha en fuktighetsnivå på max 85 procent vid montering. Underlaget måste vara plant och ge bra fäste för spikar och skruvar i skivskarvarna. Alternativt så går det att limma upp skivorna med Fibo Adhesive, se våra monteringsanvisningar. Kom ihåg att om du ska hänga upp ett badrumsskåp eller andra tunga föremål så måste det vara extra förstärkning.

Glöm allt vad fuktspärr, primer, fix och fog heter. Eftersom Fibos skivor har integrerad fuktspärr så kan du montera de direkt på träreglar.

Fibo får inte monteras direkt på kakel. Då Fibo-skivorna är godkända som fuktspärr så måste alltså gammal fuktspärr bakom skivorna tas bort.

Du kan gärna montera Fibo på gips. Men Fibo ska inte fästas i gipsen utan måste fästas i bakomliggande regel eller om det sitter minst en 12 mm konstruktionsplywood bakom gipsen. Kom ihåg att använda tillräckligt långa skruvar så att du når reglarna/plywooden bakom gipsen för att få riktigt bra fäste.

Fibo ska förvaras liggande på plant underlag i rumstemperatur minst tre dygn före montering. Se även till att förpackningen förblir obruten fram till montering.

Allt du behöver att veta står i våra monteringsinstruktioner. Det lönar sig att förbereda sig i god tid.

Varför välja Fibo?

Fibo väggskivor är utvecklat för att monteringen ska vara lätt och kostnadseffektiv för våra kunder. Väggsystemet kan monteras upp till fem gånger snabbare än kakel. Skivorna kan fästas på trä- eller stålreglar, eller direkt på existerande vägg.

 • Enkel montering

  Fem gånger snabbare än kakel

 • Säkert och godkänt system

  Ladda ner teknisk dokumentation

 • Miljövänlig lösning

  Hållbar kvalitet i alla led