Prefabricerad favorit

Enklare och snabbare montering, hög slitstyrka både vid transport och användning samt flera dekorvarianter även inom premiumsegmentet: Tillverkarna av prefabricerade modulhus har verkligen fått upp ögonen för Fibos vattenbeständiga väggsystem.


– Genom att ersätta kakel med Fibo väggskivor ökade vi effektivi- teten i hela produktionslinjen säger John Annear vid Amoveo.

Det australiska företaget specialiserar sig på att bygga moduler i en produktionslinje med 12 stationer som förvandlar en stålram till en komplett modulbyggnad. Bytet till Fibo ökade effektiviteten bland annat genom att byggarna inte längre behöver vänta på att väggarna ska torka och härda, utan de kan fullborda våtrumsväggen i ett och samma moment.

Även behovet av individuell anpassning har eliminerats då det är enklare att borra och kapa väggskivorna i efterhand.

Allan Foster vid det brittiska företaget Simply Modular anser att Fibo väggsystem kvalitetsmässigt är fullt i klass med kakel. I ett testprojekt för Halton Housing i Widnes monterade företaget fyra lägenheter på 16 veckor i syfte att visa värdet av att bygga med prefabricerade moduler.

– Fibo väggskivor är helt överlägsna när det gäller kunskapskrav och tidsåtgång för montering. Samtidigt är kvaliteten högsta möjliga och dekorurvalet stort säger Foster, och får medhåll av Peter Starreweld vid nederländska De Wit Chalets.

För dem har speciellt de nya dekorvarianterna i betong skapat en öppning i premiumsegmentet, där det tidigare har varit svårt att sälja in väggsystemet.

– Vid transport är våtrummet dessutom betydligt mindre ömtåligt med Fibo väggskivor. Kakelplattor riskerar i högre grad att lossna eller spricka säger Starreweld.