Tänker du på hållbarhet när du ska ha ett nytt badrum?

Det kan vara smart att göra precis det. Du sparar både pengar och minskar utsläpp av växthusgaser genom att välja Fibo väggsystem när du ska bygga nytt eller renovera badrummet.


Medan det är mycket fokus på köttförbrukning och flygtrafik, har det varit mindre prat om hur du faktiskt kan bidra till miljön när du renoverar eller bygger nytt.

Byggnäringen kallas ofta 40-procentnäringen eftersom den står för 40% av växthusgaserna och 40% av resursförbrukningen i världen. Och större delen av dessa utsläpp kommer från byggvaror.

Detta är väldigt höga tal, som ger oss producenter ett stort ansvar att hitt nya och mer klimatvänliga sätt att våra produkter på.

Lars Kristiansen, marknadschef i Fibo

Vattentätt väggsystem med kärna av certifierat trä

Fibo producerar 100% vattentäta väggsystem till badrum, kök och andra rum som ska tåla hårt slitage. Det kommer med en garanti på 15 år, finns i en mängd olika dekorer och är ett lättare och mer ekonomiskt alternativ än kakel.

Systemet består av skivor med en kärna av certifierat trä, ett material som naturligt fångar och lagrar koldioxid. Ett högtryckslaminat på framsidan hjälper till att hålla vattnet på rätt plats, tillsammans med Fibos egna Aqualock som låser och tätar skarvarna när skivorna klickas ihop.

Skivorna kommer vägghöjdsformat, kan monteras på 12mm konstruktionsplywood eller direkt på regelverk och kräver varken extra underlag eller lika många tilläggsprodukter som kakel.

80% lägre materialåtgång – och över 40% lägre CO2 utsläpp jämfört med kakel

Den största klimatvinsten ligger i själva väggsystemet. Eftersom det består av skivor med tätskikt på framsidan som kan monteras direkt på regelverket – i jämförelse med kakel som kräver både ett extra underlag och flera tilläggsprodukter – är det totala materialåtgången för ett genomsnittligt badrum upp till 80% mindre med Fibo.

Det framkommer i en ny rapport från rådgivningsbyrån Asplan Viak. Rapporten dokumenterar även att ett badrum byggt med Fibo också ger över 40% lägre växthusgasutsläpp jämfört med snittet för ett kaklat badrum, oavsett vilken marknad man ska transportera varorna till. I beräkningen har man sett på det totala CO2 avtrycket i ett så kallat «cradle-to-grave» perspektiv. Det betyder att man tagit höjd för produktens totala CO2 avtryck, från produktion, transport och installation och helt till produkten är nedbruten och gått tillbaka till naturen.

Få Cracked Cement-looken med Fibo, utan höga CO2-utsläpp

Ett smart val både för miljö och plånbok

«Att välja det mest klimatvänliga alternativet tenderar gärna också att vara det dyraste alternativet. Så är det inte om du ska renovera badrummet. Att bygga ett badrum med Fibo väggsystem kostar betydligt mindre än kakel när du räknar med både material och arbetskostnad. I tillägg sparar man på klimatet med över 40% lägre CO2 utsläpp.

Och du kan välja mellan ett brett designsortiment som tar in det bästa från modern skandinavisk design», säger Lars Kristiansen i Fibo.